Marani Cégtörténet
Az Alazani-völgy szívében fekszik Kakheti legnagyobb és legfontosabb városa, Telavi. A városon peremén, a TELAVI BORPINCÉSZETET 1915-ben alapították. Közel egy évszázadon át ötvözte az innovációt a történelemmel, hűen tartva a kakhetiai borkészítés nemes hagyományait a borok előállítása során, mely a legfinomabb és legigényesebb globális ízvilágot eredményezte. A TELAVI PINCÉSZET borai megtestesítik a grúz szőlőtermesztés egyediségét és sokszínűségét, és hangsúlyozzák azon törekvésüket, hogy bemutassuk a legkülönfélébb helyi szőlőfajtáinkat és a megkülönböztetett régiókat.
A Nagy-Kaukázus és a Tsiv-Gombori hegység között 110 km-re északkeletre és délkeletre fekvő Alazani folyó völgye csodálatos környezetében fekszik a KAKHETI ősi borászati terület,legősibb borkészítési történelmével, Grúzia legnagyobb és legkülönbözőbb területeivel a minőségi borkészítéshez. 22 500 hektár szőlőterület, a tengerszint feletti 250-650 m tengerszint feletti magasságban egyenlő arányban oszlik meg a fehér és a vörös fajták között és hét fontosabb specifikus szőlőterületből áll. Az Alazani jobb partján Tsinandali, Vazisubani, Akhasheni és Mukuzani található, míg Napareuli, Kvareli és Kindzmarauli a Nagy-Kaukázus festői lábánál fekszik az Alazani folyó bal partján. Ezek a nevek nemzetközileg elismertek, elegáns fehérek, mély és összetett vörösek, száraz és félédes borok előállítására alkalmasak.
A grúz bor története
A bor a föld és az emberek kapcsolatának legőszintébb kifejeződése, amely életet ad. Ezért a borkultúra születése és a grúz kultúra születése örökre összekapcsolódik. A régészeti ásatások során a régi grúziai ódon településeken feltárták a “Kvevri” –t, mely a “vitis vinifera sativa” termesztett szőlőfajta magjaiból készült bort tartalmazott az i.e. 7-6. évezredből.Sok etimológus szerint az ősi grúz “gvino” szóból származik a modern “bor” szó.
A grúz kultúra tele van legendákkal, szertartásokkal és hagyományokkal, amelyek a bor legmélyebb megbecsülésről büszkélkednek. Sok híres költő, író és utazók az évszázadok során Grúziát említették írásaikban és kódexeikben, mint az ősi szőlőtermesztés és borászati hagyományok földjét. Az elsők között ott volt a Rodoszi Apollonius, aki szintén Grúziát dícsérte az Argonautica című művében, mely i.e. 295 körül íródott.
A keleti és a nyugati, észak-déli és déli keresztutakon található hatalmas Kaukázus-körzet által őrzött völgyekben, művészek és harcosok által születtek borok, melyek íztörténete olyan, mint egy epikus utazás, amely a szövevényes világtörténelmen keresztül jár.
A grúz borok kiválósága és egyedisége kiterjedt hazai szőlőfajtákon alapul, és tökéletesen illeszkedik a talaj és éghajlati viszonyokhoz. A több évszázados kultúra minden régióból különböző borászati stílusokat eredményezett, a könnyű testű fehérektől a nagy testű vörösekig és édes borokig, még a jégborig is! Biztos lehet benne, hogy Grúzia olyan borokat állít elő, amelyek bármilyen szeszélyt tartalmaznak. Valójában a szőlő iránti szenvedélyes áhítat több mint 500 autentikus grúz szőlőfajtát tart fenn, ezek közül ma 38-at nagykereskedelmi bortermelésre is használnak az országban.