A pincészetről

Marani Cégtörténet

Az Alazani-völgy szívében fekszik Kakheti legnagyobb és legfontosabb városa, Telavi. A városon peremén, a TELAVI BORPINCÉSZETET 1915-ben alapították. Közel egy évszázadon át ötvözte az innovációt a történelemmel, hűen tartva a kakhetiai borkészítés nemes hagyományait a borok előállítása során, mely a legfinomabb és legigényesebb globális ízvilágot eredményezte. A TELAVI PINCÉSZET borai megtestesítik a grúz szőlőtermesztés egyediségét és sokszínűségét, és hangsúlyozzák azon törekvésüket, hogy bemutassuk a legkülönfélébb helyi szőlőfajtáinkat és a megkülönböztetett régiókat.

A Nagy-Kaukázus és a Tsiv-Gombori hegység között 110 km-re északkeletre és délkeletre fekvő Alazani folyó völgye csodálatos környezetében fekszik a KAKHETI ősi borászati terület,legősibb borkészítési történelmével, Grúzia legnagyobb és legkülönbözőbb területeivel a minőségi borkészítéshez. 22 500 hektár szőlőterület, a tengerszint feletti 250-650 m tengerszint feletti magasságban egyenlő arányban oszlik meg a fehér és a vörös fajták között és hét fontosabb specifikus szőlőterületből áll. Az Alazani jobb partján Tsinandali, Vazisubani, Akhasheni és Mukuzani található, míg Napareuli, Kvareli és Kindzmarauli a Nagy-Kaukázus festői lábánál fekszik az Alazani folyó bal partján. Ezek a nevek nemzetközileg elismertek, elegáns fehérek, mély és összetett vörösek, száraz és félédes borok előállítására alkalmasak.

A grúz bor története

A bor a föld és az emberek kapcsolatának legőszintébb kifejeződése, amely életet ad. Ezért a borkultúra születése és a grúz kultúra születése örökre összekapcsolódik. A régészeti ásatások során a régi grúziai ódon településeken feltárták a “Kvevri” –t, mely a “vitis vinifera sativa” termesztett szőlőfajta magjaiból készült bort tartalmazott az i.e. 7-6. évezredből.Sok etimológus szerint az ősi grúz “gvino” szóból származik a modern “bor” szó.

A grúz kultúra tele van legendákkal, szertartásokkal és hagyományokkal, amelyek a bor legmélyebb megbecsülésről büszkélkednek. Sok híres költő, író és utazók az évszázadok során Grúziát említették írásaikban és kódexeikben, mint az ősi szőlőtermesztés és borászati ​​hagyományok földjét. Az elsők között ott volt a Rodoszi Apollonius, aki szintén Grúziát dícsérte az Argonautica című művében, mely i.e. 295 körül íródott.

A keleti és a nyugati, észak-déli és déli keresztutakon található hatalmas Kaukázus-körzet által őrzött völgyekben, művészek és harcosok által születtek borok, melyek íztörténete olyan, mint egy epikus utazás, amely a szövevényes világtörténelmen keresztül jár.

A grúz borok kiválósága és egyedisége kiterjedt hazai szőlőfajtákon alapul, és tökéletesen illeszkedik a talaj és éghajlati viszonyokhoz. A több évszázados kultúra minden régióból különböző borászati ​​stílusokat eredményezett, a könnyű testű fehérektől a nagy testű vörösekig és édes borokig, még a jégborig is! Biztos lehet benne, hogy Grúzia olyan borokat állít elő, amelyek bármilyen szeszélyt tartalmaznak. Valójában a szőlő iránti szenvedélyes áhítat több mint 500 autentikus grúz szőlőfajtát tart fenn, ezek közül ma 38-at nagykereskedelmi bortermelésre is használnak az országban.